4 Mart 2008 Salı

MUTFAKTA PÜF NOKTALARI VE ÖNERİLER

Balık Kokusu Balik kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız
Limon Kabukları Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız.Çelik esyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz
Domates Kabukları Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
Soğan Soyarken Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
Mayonez Hazırlama Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
Kuru Bakliyat Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
Soslar Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
Kahve Nemli İse Türk kahvesinin nem aldigini farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme seker koyun
Tuzluk Tıkanıyorsa Tuzluklariniza biraz pirinç koyunuz
Kolay Soğutma Buzdolabiniz bozuldu, ya da artik bos yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. Içine bir çorba kasigi sofra tuzu atin. Siseleri daldirin. Yeterince soguyacaklardir.
Yemeğinizin Tuzunu Fazla Kaçırınca Tencereye birkaç parça çiğ patates atin. Fazla tuzu çekecektir.
Soğan Soyarken Gözleriniz mi yaşariyor? Sogani, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.
Patetes Pisirmenin Püf Noktası Pisirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hemdaha lezzetli olur.
Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkarılır? Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soguk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.
Bakır Kapların Parlatılması Bir bezi sirke ile hafifce ıslatıp, bakırı ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.
Sıktığınız Limonları Atmayın Değersiz olarak gördügünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursaniz, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumus kabuklarla, özellikle isli ve yağli mutfak esyalarinizi ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.
Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir? Önce deterjanla yıkayın. Sonra durulanan şişenin içine sodali su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir. Bir süre bu sekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
Mutfakta Tıkalı Lovaboların Açılması Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğrasmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, tıkalı yer hemen açılacaktır.
Sogan Kokusu Ellerden Çıkarılabilir Evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek ovuşturunuz. Bu işleme bes dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokulari alıp götürecektir.
Mutfaktaki Haserelerle Savas Mutfakta özellikle dolaplarda dolasan hamam böceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.
Kavanoz Kapakları Ne kadar zordur sıkışmış kapakları açmak. Oysa kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız, kolayca açılır. Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapağını sokarak da aynı sonucu alırız. Bir de kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da sıkışan kapaktan kurtulabiliriz.
Ekmek Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa bıçağımızı ucunu biraz atese tutarsak daha kolay yapabiliriz.

http://www.firfiri.com/ ' dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: