21 Eylül 2008 Pazar

GÖKKUŞAĞI


Geçtiğimiz çarşamba öğleden sonra yağmur yağıyordu.Görkem'le ben pencerede yağmurun yağışını izliyorduk.Görkem meraklı bakışlarla dışarıya bakıyordu o sıralarda yağmur dinmeye başladı ve gökyüzü birden aydınlandı işte o sırada gökyüzündeki o muhteşem renkler ortaya çıktı .Gökkuşağı'nın renkleri öyle büyüleyiciydiki Görkemle gözlerimizi alamadık.Yarımay şeklinde ortaya çıkan gökkuşağı'nı Görkem ilk kez gördü ve heyecandan bağırmaya başladı(Anne bu ne..) diye. Bende ona gökkuşağının renklerini anlatmaya başladım ve fark ettimki bende bu konuda pek bilgili değilmişim şimdi sizlerle araştırmalarım sonucu gökkuşağı ile ilgili öğrendiğim bilgileri paylaşıyorum.

Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır. Gökkuşağında görülen yedi renk; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, turkuaz, mavi ve mordur.Tipik bir gök kuşağı kırmızı, turuncu, yeşil, mavi ve mor renklerinden meydana gelen bir renk sırasına sahip bir veya daha fazla aynı merkezli arklardan ibarettir.
Birçok kültür gökkuşağını cennet ile dünya arasındaki köprü olarak görmektedir.Doğadaki en güzel manzaralardan biri olan gökkuşağı batı kültüründe umut ve şans sembolü olmuştur. İran Müslümanlarına göre gökkuşağındaki renklerin bir önemi vardır.Yeşil bolluk,kırmızı savaş ve sarı ise ölüm anlamına gelir.Sibirya’da güneşin dili olarak düşünülür.Güney Amerika’daki Hintliler ise denizin üzerinde görülmesinin bir şans olduğuna inanırlar. Diğer adları; alkım, ebekuşağı, ebemkuşağı, eleğimsağma, hacılarkuşağı, meryemanakuşağı, alaimisemadır.

Hiç yorum yok: